CTET ENGLISH PEDAGOGY|RLEARN

CTET English Pedagogy | Important CTET English Pedagogy | Solved CTET English Pedagogy  

1. The curriculum should ideally

(A) connect knowledge to life outside the school. 

(B) do away with assesSment and evaluation

(C) provide overall development of children

(D) address social needs

Ans: (A) connect knowledge to life outside the school. 

2.The disadvantage of a performance test is that

(A) it is useful for older children

(B) it is useful for those with language handicap

(C) it fails to test concept formation

(D) it has clinical significance ad

Ans: (C) it fails to test concept formation. 

3. Enquiry based teaching

(A) encourages quiet learners. 

(B) does not encourage creative activity. 

(C) encourages creative activity of the learners. 

(D) makes the learners disinterested in the class. 

Ans: (C) encourages creative activity of the learners. 

4. Noise in the classroom indicates

(A) indiscipline of the leaders. 

(B) incompetence of the teacher

(C) constructive activities of the learners. 

(D) dis interested  learners. 

Ans: (C) constructive activities of the learners. 

5. A poem can be best taught by

(A) making the students recite it. 

(B) oral language drill. 

(C) recitation and then Explanation. 

(D) group discussion

Ans: (C) recitation and then Explanation. 

6. In pedagogy, what is meant by “acquisition”?

(A) going through the process of learning. 

(B) acquiring all the language skills. 

(C) acquiring proper notes for examination. 

(D) securing high marks in examinations. 

Ans: (B) acquiring all the language skills.

7. Remedial teaching is needed

(A) at the beginning of the course

(B) in the middle of the course

(C) at the end of the course

(D) a day before the final examination

Ans: (C) at the end of the course.

CTET ENGLISH PEDAGOGY
CTET ENGLISH PEDAGOGY

8. In speaking a language the role of grammar is-

(A) not at all important 

(B) most important 

(C) liberal

(D) none of these

Ans: (C) liberal. 

9. In a well equipped Language Laboratory a student can

(A) hear the tape distinctly

(B) stop, rewind and play the tape at any time

(C) work at his own pace

(D) compare responses with classmates

Ans: (D) compare responses with classmates. 

10. A project work does not test

(A) creativity

(C) memory

(B) adaptability

(D) writing

Ans: (C) memory. 

11. Mixed-ability group of learners means

(A) learners coming from different levels of the society.

(B) learners  coming from different parts of the state.

(C) learners with different cognitive levels.

(D) learners coming from different cultures.

Ans: (C) learners with different cognitive levels.

12. In  the context of teaching ‘a large class’ means

(A) a big class-room. 

(B) a class with many students

(C) a class where all the students of the school assemble

(D) none of these

Ans: (B) a class with many students. 

13. The best way to improve upon the vocabulary of a student is

(A) making him use the dictionary. 

(B) aptitude test. 

(C) encouraging him to read more books. 

(D) using a word bank. 

Ans: (C) encouraging him to read more books. 

14. The best methodology of teaching grammar is-

(A) Direct method 

(B) indirect method 

(C) both ( A) &( B) 

(D) Practical Exercise. 

Ans: (D) Practical Exercise

15. Communicative language teaching is concerned with-

(A) enhancing the writing skills. 

(B) improving Receptive and productive skills.

(C) encouraging group discussion. 

(D) improving vocabulary.

Ans: (B) improving Receptive and productive skills.

More Post ⇩